Overlanding

ARCTIC TRUCKS + OVERLANDING

Er du usikker på hva som trengs for å komme deg ut med bilen på tur?

Overlanding er en kombinasjon av reisen og camp’en.

Overlanding er ikke noe nytt fenomen, man kan lese i bilbrosjyrer fra langt tilbake i tid at bilprodusenter har hatt dette i tankene når de designet og utformet bilens spesifikasjoner. Bilprodusenter har faktisk utviklet bilmodeller for de som liker å dra på tur med den som basecamp.

For det er nettopp det overlanding dreier seg om: å bruke bilen til å oppdage verden, om det er til Mongolia eller til Finnskogen.

REISEN ER MÅLET OG ALT ER KLART I BILEN

Med mat og drikke i kjøleboksen, tørre klær pakket klart og hva enn du måtte trenge for å komme deg frem i skuffer eller kasser lastet opp i bagasjerommet er man klar for turen.

HVA TRENGS FOR Å DRA PÅ TUR?

Skillet mellom hva som er absolutt nødvendig og hva som er kjekt å ha med på tur er helt opp til deg og hvor komfortabelt du vil ha det på tur.
I tillegg kan bilen begrense hvor mye du faktisk får med deg. Det er ofte plassbegrensning, men likeså vektbegrensning som bestemmer hvor mye du får med deg når du skal ut å oppdage verden.


Hva slags aktiviteter inneholder en typisk overland-tur?

Hva pakker du for å dra på en overland-tur? Det finnes like mange type aktiviteter som det finnes folk som driver med overlanding, noen liker å reise rundt å oppleve steder og lokal kultur, andre liker å være fast på ett sted for å fiske, sykle eller å bare finne roen. Uansett hva du drar på tur for å gjøre er det litt utstyr du må ha.

GODE VENNER PÅ TUR

En overland-camp er for mange av oss den perfekte arenaen å treffe gode venner på, man samles rundt leirbålet med mat og drikke. Kvelden blir veldig ofte altfor fort slutt.

SOVEPLASS

Soveplass har vel et hundretalls alternativer når det kommer til valg av telt og stedet man overnatter, du kan sove i alt fra en hengekøye eller Jerven-duk til oppvarmet camper montert på lasteplanet.

Arctic Trucks leverer et par typer taktelt fra et nøye utvalg av leverandører. Hovedsaklig fra Alu-Cab og Yakima. Vil du ta dette videre finnes det pick-up løsninger for å konvertere lasteplanet til en mer fastmontert camperløsning.


Har du kanskje en personbil og vil ha bedre komfort og plass enn hva et taktelt kan gi,
er vi vi også forhandler av OPUS AIR camper-hengere.


BASECAMP & LEIRBÅL

RUNDT BÅLET

«Ta med deg stolen og kom sett deg ned!» Det er nesten så vi syntes vi hører noen rope det, om man tenker etter sist tur man var med på. Det er ikke så moro å komme i camp uten å ha et sted å sitte, selv om man sikkert kunne satt seg på en alu-kasse eller tilsvarende. Det er stor forskjell på campingstoler har vi lært oss etterhvert som årene har gått, den stolen du har kjøpt på veien når noen andre fylte opp tanken er absolutt ikke av samme kvalitet som stoler levert av Front Runner eller ARB – disse tåler både vekt og ulendt terreng.

Å sette seg ned foran bålplassen med mat eller noe godt i glasset er høydepunktet for mange. Noen har gasskomfyrer installert eller gassbluss i umiddelbar nærhet og er en effektiv måte å lage mat på. En bålplass hvor man lager mat over bålet er kanskje en enda koseligere opplevelse.

HVA HAR DU SAKENE DINE I?

La oss anta at du skal ha med deg følgende: Stormkjøkken, skjærefjøl, kjøkkenkniv, bestikk, tallerkner, glass, kopper, salt og pepperbøsse, tørrmat, stekeolje, buljong, stekespade, grillrist, oppfyringssaker og kanskje en rull med aluminiumsfolie… da snakker vi kun det du trenger for å lage mat – det er klart du trenger noe å oppbevare dette i.

Vi anbefaler harde kasser til dette, det er litt mer ryddig i camp-kjøkkenet om du kan løfte ut pepperet uten å rote rundt i en bag etter dette.

KLESSKIFT?

Selvfølgelig må du jo også ha med deg en varm genser og ullsokker i tilfelle du plomper i en elv. Pakker du i vanntette bager har du muligheten til å legge dette på pick-up planet uten å tenke noe videre på om det holder seg tørt.

HVOR SKAL DU DRA?

Starter du med å bestemme deg for nærmiljøet eller kommunen du bor i er mye gjort. Da kan rammene være satt, i alle fall nok til at du ikke trenger føle på at det er for stort. Du trenger ikke oppleve hele verden første gangen!

Bruk Google maps før du tar frem globusen.

LÆRE MER OM OVERLANDING?

Det finnes massevis av store og små klubber, podcaster og youtube kanaler om det å dra på tur med bil. Her er et lite utvalg av kanaler man kan lære av andre om overlanding.

X Overland er kanskje verdens best produserte overland kanal på YouTube! Du blir garantert inspirert…

Wild Game Overland – en norsk YouTube kanal om å kombinere jakt og overlanding.
To biler og fine folk fra Vestlandet som dokumenterer overlandturer på YouTube
Forum for overlandere i Norge, Sverige og Danmark. Medlemskap gir tilgang til massevis av informasjon.
Simon kjører Land Rover og dokumenterer både reparasjoner, modifikasjoner og turer!
Hva skal til for å kalle seg en overlander, er det utstyret eller viljen – Finn det ut i denne norske podcasten!

Det er mange klubber og organisasjoner og facebookgrupper som såklart ikke er plass til å nevne over. Beklager om ikke akkurat DIN klubb kom på denne listen akkurat denne gangen. Send oss en epost dersom du mener din klubb bør stå på denne oversikten.

Tenker du dra på en lengre tur; Typ selge huset og kjøpe deg et portabelt hus?

TRAVEL THE PLANET – FIELD MANUAL

A2A Expeditions har vært på hjulene i vel 10 år, med hele familien i en Land Rover Defender. Han har skrevet flere bøker og deres siste bok om fulltime overlanding er «Travel The Planet – Field Manual» kjøp boka!
Alt tilsier vel at han har noe å komme med når det kommer til planlegging og erfaring.


Vi ønsker å inspirere deg og vi vil gjerne fortelle deg om alle våre produkter som kan være til stor hjelp når man har en aktiv fritid. Vi håper denne tema-siden om å overlande har gitt deg inspirasjon og at du samler sammen det du tror du trenger til å dra på oppdagelsesferd. Eller om du tar med vennegjengen til den faste plassen ved innsjøen. Tag oss gjerne med @arctictrucksnorge dersom du deler på sosiale medier – mange av bildene som deles ender opp her!

Hilsen alle oss på Arctic Trucks Norge

Fotokreditt på bilder: @norexoverland | @iiriscelinee | @torgeirnatvig | @arb4x4europe |@iamnordic